Sådan mediterer du


Photo Andrew Yang, Unsplash

Sådan mediterer du – 3 nemme steps.

Det er nemt at meditere, og giver en dejlig ro og sjælefred, på sigt bliver man bedre til at koncentrere sig i hverdagen, og man vil reagere mere roligt og velovervejet i stressede og pressede situationer. Har man tendens til at få lidt angstanfald, er meditation et rigtigt godt middel til at berolige sig selv, og komme ned i sin krop igen. Sådan mediterer du:

  1. Basalt set skal du bare sætte dig godt til rette i en stol, din sofa eller et andet sted, hvor du sidder godt. Du behøver ikke sidde i skrædderstilling, det gør ingen forskel. Du behøver heller ikke sidde på en bestemt måde med hænderne, du kan bare lægge hænderne afslappet på lårene eller fx holde dem på dit hjerte, som du nu har lyst.
  2. Herefter trækker du vejret laaangsomt og dybt ind igennem næsen og puster langsomt ud igennem munden, for at fortælle din krop, at nu skal I virkelig slappe af. Det kan være en god ide at forestille sig, at når du trækker vejret ind, så trækker du energi/lys ind gennem toppen af hovedet, og når du puster ud, løber energien/lyset ud igennem bunden af dine fødder og dybt ned i jorden. Dette gør du for at sikre dig, at du har en god jordforbindelse, og at du er i energi-flow, så er det nemmere at slappe af og få ro i din krop til at meditere.
  3. Når du har trukket vejret roligt, dybt og afslappet ca. 16-20 gange (hellere for meget end for lidt), så kan du begynde at trække vejret helt roligt, som du plejer og bare sidde og slappe af, så længe du har lyst.
    Hvis der konstant dukker ting op, du skal huske, eller som du bekymrer dig om, så skriv det ned på en seddel ved siden af dig, så du kan slippe det og bare slappe af. Hvis man øver sig meget, så øver man sig på bare at vente på, at det bare passerer af sig selv indtil den dag, man ikke tager notits af disse forstyrrende hverdags-bekymrings-og-pligt-tanker mere, og de enten ikke dukker op mere eller forsvinder lige så hurtigt, som de forsøger at krystallisere sig…

Du kan meditere i 5-10 min, hvis du bare lige skal stresse hurtigt af på arbejdet fx, eller du kan meditere i en halv time til flere timer alt efter, hvad du har lyst til. Der er ikke noget, som er mere rigtigt end andet. Det handler om at bruge meditation som et redskab på den måde, der passer bedst til én og til situationen.

Noget, som kan være dejligt at bruge specielt i starten, eller hvis du let bliver distraheret, er guidede meditationer. Når man følger en stemme, kan det være lettere at lukke omverdenen ude og koncentrere sig. Du kan læse lidt mere om guidede meditationer her, hvor du også kan lytte til en guidet meditation.

Du kan også læse mere om, hvilke fordele det giver dig at meditere og hvilke kurser, du har mulighed for at tilmelde dig, læs om det her.